Търнак се нареди сред уникалните европейски селища

Село Търнак е удостоено със ЗЛАТЕН ПЕЧАТ за Уникално европейско селище с културно и историческо значение

сряда, 28 декември 2011 г.

Празник в ресторанта

На 23 декември в ресторанта в с. Търнак се състоя Коледно тържество. Ученици от ОУ "Г. С. Раковски" изнесоха кратка програма. Тържеството бе съпроводено с много изненади, томбола и баница с късмети.

вторник, 27 декември 2011 г.

Коледно тържество в ОУ "Г. С. Раковски"

Ива Начева
В ОУ "Г. С. Раковски" на 23 декември се проведе коледно тържество. Децата от V клас изнесоха малка пиеса, свързана с посрещането на коледарите.
Проведе се и конкурс "Мис Снежанка", в който участваха няколко момичета, облечени като снежанки. Конкурсът имаше три награди: на журито, на публиката и на педагогическия съвет.
Дядо Коледа с помощта на своята Снежанка раздадоха лакомства на всички деца.

Сурвакари посетиха кметът на Търнак

Сурвакари от ОУ "Г. С. Раковски" - с. Търнак посетиха на 23 декември кметът на с. Търнак Илка Тодорова. Децата, водени от своята класна Светла Върбанова, сурвакаха за здраве и берекет през следващата година. Те подариха на кметицата ръчно изработени сурвачки. А тя почерпи децата с лакомства.

вторник, 20 декември 2011 г.

Здравна беседа за магнитотерапия


На 20 декември в помещението на пенсионерския клуб представители на немската фирма "Медилайф" проведоха здравна беседа с жители на с. Търнак. Организатор на срещата бе Кметство - с. Търнак, в лицето на кмета Илка Тодорова и главния специалист Бойка Лалова.
Презентаторът Димитър Атанасов представи функциите и значението на магнитотерапията, и продуктите на фирмата - магнитотерапевтични постелки за легло и пояси за тяло.
Лекторът представи и нуждата от профилактични прегледи като цитира думите на проф. Пирогов: "1% профилактика = 50% лечение".
В края на беседата Илка Тодорова отправи благодарствени думи за изнесената беседа и ползата от това, което хората научиха за магнитотерапията.

Търнак вече и с Дамски клуб

На 15 декември в помещението на пенсионерския луб се проведе учредително събрание на Дамски клуб в Търнак. На срещата присъстваха 8 дами.
Гости бяха Илка Тодорова - кмет на с. Търнак, Силвия Първановска – старши експерт "Образование, култура, здравни и социални дейности" в Община Бяла Слатина и ръководството на Пенсионерски клуб „Пчелина” – с. Търнак.
Събранието бе открито и ръководено от Илка Тодорова, която сподели: "Искам да ви поздравя за това, което днес заедно с вас създаваме. Много се вълнувам! Аз съм била председател на жените и знам каква сила са те! Искам да ви пожелая да се разраствате и да израствате, да работите за селото и неговото развитие и най-вече за запазването на училището и задържането на младите хора в Търнак".
За председател на клуба бе избрана Силвия Генчева, за зам. председател Снежана Момчилова, за секретар Виолета Кръстева, а за касиер Бистра Драганова.
За име на клуба се избра "Каприз".
Дамите от новия клуб получиха подарък от Илка Тодорова руло, което по нейни думи символизира тортите, които да присъстват на бъдещите рожденни дни на Дамския клуб.
Изненада имаше и от страна на мъжките половинки на членуващите в клуба, които в съучастие с Илка Тодорова бяха подготвили елха, играчки и герлянди, с които да се украси.

Обучение на родители по проект

Работна среща за Дамски клуб

На 7 декември се проведе работна среща на група жени, поканени да участват в създаването на Дамски клуб в Търнак. Кметът Илка Тодорова бе главният инициатор на срещата.
Тя представи на присъстващите своя поглед върху дейността на бъдещия луб и изказа готовност да помага по всъкакъв начин в неговата дейност.